Sunday, March 17, 2024

HamVoIP via FritzBox

(This post is a dutch about HamVoIP as it is mainly of interest for Dutch Ham Radio users.)

Sinds september 2022 is het mogelijk gemaakt dat gelicenseerde radiozendamateurs elkaar contact kunnen onderhouden middels VoIP telefonie.
Dit syteem is operationeel onder de naam "HamVoIP". Ook zijn er conference bridges en een aantal radiostations die via HamVoIP beluisterd kunnen worden.
Op https://hamvoip.nl/ is hier meer info over te vinden, onder andere hoe een aanvraag voor een HamVoIP nummer gedaan kan worden. Ook staat hier info hoe dit op een aantal telefoontoestellen geconfigureerd kan worden.
Zelf het ik (PD1LAB) ook een nummer aangevraagd en gebruik dit via mijn FritzBox en hierbij mijn instellingen. (Een aantal gegevens zoals mijn wachtwoord en wat telefoonnummer cijfers heb ik onzichtbaar gemaakt.)

Ik had zelf al eerder met voip geexperimenteerd en ik heb daardoor al meerdere voip verbindingen op mijn Fritzbox.
Mijn HamVoIP verbinding was terecht gekomen op   *121#  (waarschijnlijk omdat een nummer had verwijderd en dit weer beschikbaar werd.

[ *124# is mijn normale vaste verbinding (en dit heb ik ook als default verbinding ingesteld) ]

Het invoerscherm bij aanmaken van nieuw telefoonnummer:

In eerste instantie had ik bij de gebruikersnaam mijn roepnaam ingevuld. Het bleek echter dat ook hier het telefoonnummer moest worden ingevoerd.
HamVoIP blokkeerd trouwens na 3 foute inlogpogingen gedurende 60 minuten de toegang. Daarom duurde het iets meer dan een uurtje voor mijn toegang echt werkte.  

Onderstaand de gegevens zoals zichtbaar in de FritzBox bij controle:

Bij klikken op het pennetje bij het telefoonnummer worden deze gegevens zichtbaar


 


'73 PD1LAB

No comments: